Spring naar content

Supersnel van je ongedierte af

Overal in Nederland

Particulier en zakelijk

Heb je weleens last gehad van ongedierte of heb je er misschien op dit moment last van? Een kakkerlakje in huis zorgt al vaak dat men met een bus insectenspray gaat rondspuiten. Maar je kent vast het gezegde wel "voorkomen is beter dan genezen". Wat ongedierte betreft is dat ook zeker het geval. Hier zijn 10 tips waarmee je overlast door ongedierte kan voorkomen.

10 tips voor in- en om het huis

Planten en mulch
Snoei alle boomtakken of struiken af die je huis raken ​​om "ongedierte-bruggen" naar huis te elimineren. Mulch is ideaal voor ongedierte om zich te verstoppen. Je kun beter kiezen voor "onaangename" bodembedekkers, zoals bijvoorbeeld rotsen of stenen.

Deuren en ramen inspecteren
Ongedierte is erin gespecialiseerd zich te wurmen tussen kleine gaatjes en spleetjes. Daarom doe je er goed aan om alle deuren en ramen eens goed na te lopen en te repareren indien nodig. Dit kan al een hoop voorkomen. Je staat ervan te kijken als je ziet waardoor ze binnen kunnen komen.

Barsten en kloven
Inspecteer de gehele buitenkant van je huis op scheuren, spleten en gaten waardoor ongedierte binnen kan komen. Check op scheuren in de fundering, gevelbekleding welke niet meer goed vastzit, dakpannen die ontbreken en openingen rond binnenkomende leidingen en kabels. Probeer elke opening die je tegenkomt zo goed mogelijk te dichten zodat er echt niets meer tussendoor kan kruipen. Beter gebruik je geen uitzettende kit omdat vele soorten ongedierte er zich doorheen bijten.

Afval en kattenbakvulling
Zorg ervoor dat er geen zwerfvuil om je huis ligt, verwijder onkruid en voorkom dat er ergens stilstaand water kan liggen. Check of dat de deksels van je vuilnisbakken goed sluiten en maak het gebied regelmatig goed schoon om bijvoorbeeld vuil en voedsel wat je per ongeluk hebt laten vallen op te ruimen. Dit zijn namelijk voedingsbronnen voor ongedierte!

Lampen
Last van muggen en vliegen in de buurt van je deuren en ramen? Probeer dan je "standaard" licht eens te vervangen door andere tinten uit te stralen (denk hierbij aan tenten zoals oranje, roze of geel). Vliegende insecten zijn hier niet weg van en blijven er liever vandaan. Normaal gesproken hangt men ook de verlichting juist in de buurt van deuren en ramen, maar je kunt het eigenlijk beter verder weg hangen. Wel uiteraard met het licht in de richting van je huis voor de veiligheid!

Gaten binnenshuis
Het is belangrijk om ook de binnenkant van je huis te controleren op scheuren en gaten. Niet alles is te zien vanaf de buitenkant. Controleer bijvoorbeeld goed in, achter en onder de keukenkastjes. Haal de koelkast even van z'n plaats en kijk alles even na bij je kachels. Loop alle vloerranden goed na en controleer eventuele ventilatiekanalen. Mocht je iets gevonden hebben, dicht het dan goed af om de kans op kleine indringers te verkleinen.

Afvoeren
De wasbak en afvoer hopen vaak vuil op. Dit vuil kan ongedierte aantrekken en is een perfecte plek voor ongedierte om te broeden (met name voor kleine vliegjes). Controleer en onderhoud alle gootstenen en afvoeren.

Gerecycleerde items
Het is beter om recyclebare materialen sowieso niet binnen op te slaan, en ook niet in de buurt van je huis. Mocht je niet de mogelijkheid hiertoe hebben, probeer er dan voor te zorgen dat elke container goed schoon is en, zoals al eerder aangegeven, een deksel heeft welke goed sluit. Je wilt geen kiertjes meer zien.

Opgeslagen voedingsmiddelen
Als geopende voedingswaren niet meer goed kunnen worden afgesloten, kun je het voedsel het beste in bijvoorbeeld een hersluitbare zak of in een plastic bakje doen zodat het geen ongedierte aantrekt. Als er een plek is waar je het niet wilt hebben, is het de keuken wel. Als je weet dat je bepaalde dingen niet meer gaat opeten, kun je ze beter weggooien.

Een schoon huis
Je vermindert de kans aanzienlijk op ongedierte als je ervoor zorgt dat je huis goed schoon is. Geef ongedierte geen kans om een leven op te bouwen in- en om je huis.