Spring naar content

Supersnel van je ongedierte af

Overal in Nederland

Particulier en zakelijk

De meeste zijn voor het blote oog onzichtbaar. Per vierkante meter bodem kunnen er wel een miljoen leven en ze komen overal voor. Er zijn er zelfs die voorkomen in bierviltjes. Sommige van deze diertjes doen schade, omdat ze ziekten overbrengen aan gewassen en dieren. Er zijn echter nuttige soorten die effectief kunnen worden ingezet voor de bestrijding van plagen.

Natuurlijke bestrijding met aaltjes

Verschillende plaaginsecten zijn op een natuurlijke manier te bestrijden met aaltjes. Aaltjes zijn microscopisch kleine beestjes die van nature in de bodem zitten. Door aaltjes los te laten op je gazon, ben je van je tuinprobleem af zonder het milieu te belasten. Aaltjes eten vooral de larven van plaaginsecten. Om die reden begin je het liefst met de inzet van deze natuurlijke bestrijdingsmethode in de lente, in de vroege zomerperiode en aan het einde van de zomerperiode.

Aaltjes koop je meestal in een zak. Het ziet eruit als een grof wit poeder, dat je gelijkwaardig door water moet mengen. Vervolgens gebruik je een gieter met een sproeikop om het water met de aaltjes over het gazon te gieten bij een bodemtemperatuur van minimaal 13 graden Celsius.

Wat zijn aaltjes?

Aaltjes zijn ‘nematoden’ die leven van dode organische stof. De meeste aaltjes zijn endoparasiet die in het lichaam van hun gastheer kruipen. In de volksmond en land- en tuinbouw bedoelen we met nematoden minuscule wormpjes die in de bodem leven. Ook voor particulieren zijn deze aaltjes verkrijgbaar.

Hoe werkt plaagbestrijding met aaltjes?

Aaltjes dringen hun prooi binnen en gebruiken deze als voedselbron en broedkamer, waardoor deze binnen enkele dagen sterft. De aaltjes doden de dieren en groeien, waarna de aaltjes zich vermenigvuldigen. Vervolgens gaan ze op zoek naar nieuwe slachtoffers. Aaltjes (nematoden) dringen levende larven, emelten en engerlingen binnen en zorgen zo voor een diervriendelijke bestrijding van langpootmuggen, kevers en slakken.

Muggenlarven bestrijden in je gazon

Door aaltjes in je gazon los te laten, kun je onder andere langpootmuggenlarven op een biologische manier bestrijden. De larven van langpootmuggen (emelten) zorgen voor kale plekken in je gazon. Aaltjes verspreiden zich over het gehele gazon tot er zich geen larven van langpootmuggen meer in het gazon bevinden. Deze natuurlijke bestrijdingsmethode is doeltreffend als de langpootmuggenlarven nog jong zijn. Laat de aaltjes vrij nadat je de langpootmuggen hebt zien vliegen in het voorjaar rond juni en nogmaals in augustus en september. Dan zijn de eitjes recent uitgekomen.

Engerlingen bestrijden in je gazon

Engerlingen zijn de larven van kevers. In Nederland zijn de junikever, rozenkever en meikever de meest voorkomende kevers. Soms lijkt het bestrijden met aaltjes op deze keversoorten niet te werken. Om engerlingen goed te bestrijden met aaltjes, is het dan vaak nodig om een dubbele dosering aaltjes aan te houden.