Spring naar content

Supersnel van je ongedierte af

Overal in Nederland

Particulier en zakelijk

Last van de eikenprocessie
rups?

Eikenprocessierups bestrijding

De eikenprocessierups is een rups die in grote groepen veel schade doet aan bomen. De harige ‘Thaumethopea processionea’ is de rups van een grijze nachtvlinder. De haren van de eikenprocessierups veroorzaken hevige rode uitslag die ontzettend jeukt. Loop geen risico. Preventie van de eikenprocessierups kan chemisch en bacterieel. Is preventie niet mogelijk? Dan kunnen de rupsen worden afgezogen. Zorg dat de aanwezigheid van de eikenprocessierups vakkundig en verantwoord uitgevoerd wordt en vraag een ongediertebestrijder in de regio om advies.

Let op: in je woonplaats kan een bestrijdingsprotocol gelden, waardoor je de preventieve aanpak en bestrijding via de gemeente moet laten plaatsvinden.

eikenprocessierups bestrijding

Vraag gratis offertes aan bij ongediertebestrijders in de regio.

Zelf bestrijden eikenprocessierups

Het bestrijden van de eikenprocessierups moet je niet zelf doen. De haren kunnen door de lucht of op een andere manier in aanraking komen met de huid en ogen van mensen en dieren. Het experimenteren met van bestrijdingsmiddelen is niet aan te raden. De irriterende haren blijven tot 8 jaar aanwezig en de schadelijke chemische middelen zijn niet goed voor de gezondheid en voor de natuur.

Wegspuiten met bijvoorbeeld een hogedrukreiniger mag je zeker niet doen. De haren en de rupsen kunnen dan immers via de lucht verspreid geraken. Loop geen risico. Zorg dat de aanwezigheid van de eikenprocessierups vakkundig aangepakt wordt en vraag een ongediertebestrijder in de regio om een advies.

Hevige jeuk, rode uitslag en blindheid door eikenprocessierups

De brandharen van de eikenprocessierups kunnen een oogontsteking veroorzaken waar je blind van wordt. Deze ernstige oogontsteking door de brandharen van de eikenprocessierups noemen we ‘ophthalmia nodosa.’ Heb je last van oogklachten, nadat je in de buurt bent geweest van eikenprocessierupsen? Ga dan direct naar een oogarts.

Contact met de brandharen van een eikenprocessierups kan ook zorgen voor ernstige allergische reacties. De bovenste luchtwegen raken geïrriteerd met het inademen van de haren. Het gevolg is ontsteking van de neusslijmvliezen, stoornissen met slikken en ademhalingsstoornissen. Loop geen risico. Zorg dat de aanwezigheid van de eikenprocessierups vakkundig aangepakt wordt en vraag een ongediertebestrijder in de regio om een advies.

Eikenprocessierups leeft in grote groepen

De eikenprocessierupsen vind je vaak op eikenbomen door heel Nederland, maar de eikenprocessierups eet ook van andere bomen en van bepaalde soorten planten. De eikenprocessierups gaat 's nachts in grote groepen ‘in processie’ op zoek naar boombladeren om te eten. Vaak van eikenbomen, maar ook andere bladeren worden gezien als voedsel voor de eikenprocessierups. Een grote groep eikenprocessierupsen eten in korte tijd hele groepen bomen kaal. Zorg dat de aanwezigheid van de eikenprocessierups vakkundig aangepakt wordt en vraag een ongediertebestrijder in de regio om een advies.

ongedierte bestrijder

Waarom ons?

24/7 Service

Snel in actie

Transparante prijzen

Beste resultaten

Snel van je ongedierte af

Wil u het snel van uw ongedierte af?

Wanneer is de eikenprocessierups actief?

De eikenprocessierups is van voorjaar tot najaar actief, maar de haren van de eikenprocessierups blijven maar liefst 5 jaar voor hevige jeuk zorgen. De jeuk ontstaat door directe aanraking met takken en bomen, maar de haren van de eikenprocessierups kunnen ook door de lucht in aanraking komen met de huid.

Eigenschappen eikenprocessierups:

  • Eten ook andere boomsoorten
  • Gevaar blijft na verpopping
  • Brandharen blijven tot 8 jaar bestaan
  • Rups leeft in grote groepen
  • Verschijnt in zomermaanden
  • Eikenprocessierups eet groepen bomen kaal
  • Veroorzaakt rode uitslag en hevige jeuk

Loop geen risico. Zorg dat de aanwezigheid van de eikenprocessierups vakkundig aangepakt wordt en vraag een ongediertebestrijder in de regio om een advies.

De haren van de eikenprocessierups noem je brandharen

De haren van de eikenprocessierups zijn microscopisch kleine haren, brandharen genoemd, omdat ze zorgen voor hevige rode uitslag die vreselijk jeukt. De brandharen zijn pijlvormig en veroorzaken klachten als: hevige jeuk, rode huiduitslag, irritatie en zelfs blindheid aan de ogen en irritatie aan de luchtwegen. Zorg dat je niet in contact komt met de brandharen en de nesten van de eikenprocessierupsen en ga niet op de grond zitten. Waarschuw kinderen in de omgeving voor de gevaren van de brandharen van de rups in de omgeving van besmette bomen. Neem direct contact op met een deskundige ongediertebestrijder in de regio.

Eikenprocessierupsen bestrijden met ongediertebestrijding

De haren en lege nesten van de eikenprocessierupsen kunnen je huis inwaaien en bevinden zich vaak waar kinderen spelen. De brandharen zijn tot zelfs 8 jaar actief blijven en zorgen voor gezondheidsklachten. Loop geen risico. Zorg dat de aanwezigheid van de eikenprocessierups vakkundig aangepakt wordt en vraag een ongediertebestrijder in de regio om een advies.

ongediertebestrijder
Een specialist bij u in de buurt24/7 bereikbaar

Wij zijn open

Bel ons direct