Spring naar content

Supersnel van je ongedierte af

Overal in Nederland

Particulier en zakelijk

Papiervisjes zijn één van de grootste plagen in huis. Vaak worden papiervisjes ten onrechte voor zilvervisjes aangezien. Uit een zoekwoordenanalyse van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal blijkt dat maar liefst een kwart miljoen mensen jaarlijks online zoeken hoe ze zilvervisjes kunnen bestrijden. Vooral in februari en augustus blijken de zilvervisjes een hot topic op internet. Terwijl het papiervisjes zijn die in huis een plaag vormen.

Maandelijks zoeken Nederlanders ruim 25.000 keer de term ‘zilvervisjes’ online op. In februari was het aantal zoekopdrachten in februari met 30.000 keer het hoogste. Augustus, sowieso een topmaand voor veel ongedierte, kwam daar achteraan met 26.000 keer.

Herken het papiervisje

In de volksmond worden beide beestjes zilvervisjes genoemd, terwijl het meestal papiervisjes zijn die overlast veroorzaken. Papiervisjes lijken bedrieglijk veel op zilvervisjes, maar kunnen meer schade aanrichten. Herkennen met welk visje je te maken hebt is daarom een belangrijke eerste stap. Daarna is een paar simpele maatregelen nemen vaak genoeg om de beestjes in huis te voorkomen.

Ventileren helpt tegen papiervisjes

De beste en meest eenvoudige manier om beide visjes tegen te gaan, is je huis voortdurend te ventileren. Met ventilatie wordt voorkomen dat het te vochtig wordt in huis. Goed ventileren is sowieso noodzakelijk voor gezonde lucht in huis. Laat de ventilatieroosters altijd open en zet een mechanisch ventilatiesysteem nooit uit. Door naden en kieren te dichten met kit, kunnen de visjes zich niet door het huis verspreiden.

Papiervisjes plaag bestrijden

Problemen met papiervisjes kunnen voorkomen worden door boeken en papieren op zolder op te bergen in goed afsluitbare kunststof boxen. Zodra papiervisjes een plaag vormen, is het verstandig professionele bestrijding in te zetten, bijvoorbeeld in Rotterdam.

(Bron: Milieu Centraal)