Spring naar content

Supersnel van je ongedierte af

Overal in Nederland

Particulier en zakelijk

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) treedt sinds 2017 strenger op tegen winkels die het niet nauw nemen met de ongediertebestrijding. Als er na een waarschuwing geen verbetering is geconstateerd wordt direct een boete uitgedeeld. Daarnaast worden overtredingen bij elkaar opgeteld.

Winkelsluiting door ongedierte

‘In het algemeen kan ik wel zeggen dat we alleen tot sluiting overgaan als de toestand zodanig ernstig is, dat de volksgezondheid in gevaar komt’, zegt woordvoerder Paula de Jong van de NVWA. ‘Als bijvoorbeeld de muizenurine op de groenten zit of het brood is aangevreten.’

63% van de ondernemers heeft last van ongedierte

Uit een enquête onder het lezerspanel van het vakblad Distrifood gaf 63% van de ondernemers aan last te hebben van ongedierte. Dit komt niet zozeer door onhygiënische situaties maar meer door bouwtechnische kwetsbaarheden zoals gaten en kieren of openstaande deuren.

Afdelingen bake-off in de supermarkt is één van de grootste gevarenzones

Als er eenmaal een plaag is, dan is de supermarkt in het winkelcentrum vaak de bron van de problemen, aldus het Wageningse Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD). En de broodafdeling blijkt daarbij de grootste boosdoener te zijn. Vooral huismuizen komen op deze afdeling af en vormen daarmee de meest voorkomende soort ongedierte in supermarkten.

Voorkomen ongedierteplaag beter dan genezen

Bouwkundige aanpassingen en regelmatige inspecties vormen de sleutel tot een goede preventie. Een goed moment om kieren en gaten te dichten is tijdens nieuwbouw of een verbouwing. Daarnaast moeten buitendeuren goed sluiten met een kier van maximaal een halve centimeter en moeten ze dicht gehouden worden.