Spring naar content

Supersnel van je ongedierte af

Overal in Nederland

Particulier en zakelijk

Muizenplaag bestrijden door ongedierte bestrijdingstechnicus

Iedereen heeft wel eens een eng beest in huis gevonden of een mierennest in de tuin gehad waar hij of zij niet meer van af komt. Al gauw noemen we dit ongedierte, maar wat is ongedierte precies en wat kunnen we er tegen doen? Over het nut van plaagdieren en de zin van ongediertebestrijding.

Ongedierte

De naam ongedierte komt naar alle waarschijnlijkheid van de naam onkruid die aan planten is gegeven. Er zijn verschillende redenen waarom iemand een dier kan zien als ongedierte. Er is geen biologische reden waarom dit gespecificeerd wordt als een ongedierte, dit is puur de naam die wij mensen geven aan een dier gebaseerd op vier verschillende categorieën. De definitie van ongedierte is een dier dat wordt gezien als schadend, onplezierig en/of onwelkom. Dit kan dus door een hoop verschillende redenen zo zijn. Om het iets duidelijker te maken, is dit onderverdeeld in vier categorieën.

Geïntroduceerde dieren

Onder de eerste categorie vallen de geïntroduceerde dieren. Dit zijn dieren die normaliter niet in een bepaald gebied voorkomen, maar worden geïntroduceerd om en door verschillende motieven. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld de tijgermug. Deze mug komt oorspronkelijk alleen in Azië voor, maar is verspreid over andere delen van de wereld omdat het insect zich bevond in bepaalde planten die geëxporteerd werden. Omdat de mug verschillende ziektes verspreid, wordt dit dier gezien als ongedierte. Dat is gelijk een goede introductie aan de volgende categorie.

Gevaarlijke dieren

Onder deze categorie vallen namelijk gevaarlijke dieren. Dit zijn dieren die als ongedierte worden gezien omdat ze gevaarlijk zijn voor de gezondheid van de mens. Dit kan bijvoorbeeld een vlo zijn. De vol is een van de verspreiders van de pest die in de jaren van 1346 tot 1351 wereldwijd ruim 75 miljoen doden als oorzaak had.

Concurrerende plaagdieren

De derde categorie beslaat de concurrerende plaagdieren. De naam zegt het eigenlijk al. Omdat deze dieren er zijn, moeten de mensen concurreren met deze dieren voor bijvoorbeeld voedsel of ruimte. Denk hierbij aan insecten die de gewassen kapot maken wat wij uiteindelijk als voedselbron gebruiken of motten die kleding kapot maken.

Enge beestjes

De laatste categorie is de categorie enge beestjes. Dit is een relatieve categorie omdat niet iedereen dezelfde beesten eng vindt. Iemand kan bijvoorbeeld kakkerlakken vreselijk eng vinden en dit dus zien als ongedierte, maar een andere persoon kan dit hebben met gevogelte. Spinnen vallen ook onder deze categorie, ondanks dat het beestje ontzettend handig kan zijn voor de omgeving, evenals andere dieren in deze categorie, zien mensen het toch als ongedierte omdat zij het beest eng vinden.

Ongedierte bestrijding

Wanneer er last is van ongedierte dan is het vaak lastig om hier van af te komen. Vaak gaat het al om grote aantallen en die krijg je niet zomaar weg. Het belangrijkste bij het bestrijden is vaak het voorkomen. Wanneer een dier al gezien wordt als ongedierte kan het dus heel erg lastig zijn om dit dier te bestrijden. Mocht het al te laat zijn dan zijn er een aantal dingen die je zelf kan doen tegen ongedierte. Bij mieren kun je bijvoorbeeld een mierenval zetten of bij een muizenplaag zijn er speciale vallen voor muizen, maar wanneer dit niet helpt, is het altijd handig om een ongedierte bestrijding in te schakelen.

Ongediertebestrijders zijn vaak professionals die het ongedierte kunnen bestrijden. Het is natuurlijk soms gevaarlijk om dit zelf te doen. Hiermee bedoelen we bijvoorbeeld wespen. Een wespennest weghalen kan gevaarlijk zijn omdat je natuurlijk niet geprikt wil worden door wespen. De bestrijding wordt dan gedaan door een of meerdere personen die de juiste bescherming hebben. Ook hebben zij verschillende technieken die de minste schade aanrichten aan de omgeving. Ook weet je niet altijd hoe je het beste verschillende soorten ongedierte moet bestrijden. De bestrijdingstechnicus weet dit wel en daarom is het ook een absolute aanrader om een ongediertebestrijdingsbedrijf in te schakelen voor het probleem.