Spring naar content

Supersnel van je ongedierte af

Overal in Nederland

Particulier en zakelijk

Vliegende mieren en wespen zijn vervelende insecten waar je last van kunt hebben. Vaak is bestrijding nodig als insecten een bedreiging vormen voor de gezondheid. Toch zijn insecten ook nuttige dieren. Wespen helpen door schadelijke ongedierte te bestrijden en door dode insecten op te ruimen.

Mieren zijn nuttig
Mieren zijn nuttige dieren. Wanneer ze in de tuin aanwezig zijn en je hebt er geen last van, kun je het beste de mieren hun gang laten gaan. De mieren die in de tuin aanwezig zijn vangen insecten en ruimen de dode diertjes op. Mieren kunnen echter ook voor overlast zorgen.

Niet snel ziek door mieren
In dat geval is het verstandig om het overlastprobleem aan te pakken. In de tuin kun je er overlast van hebben doordat tegels gaan verzakken. Er zijn ook mieren die vervelend kunnen steken. Ook kunnen ze ziektes overbrengen via hun ontlasting, waardoor voedselvergiftiging kan ontstaan. Maar de kans is klein dat je ziek bent geworden door mieren. In Nederland registreren we de overdracht van ziektes via mieren dan ook niet.

Faraomieren moeten worden bestreden

Inheemse mieren zijn onschadelijk. De faraomier is echter een tropische mierensoort die in Nederland voorkomt in verwarmde gebouwen. Ze bezorgen overlast bij hun zoektocht naar eten. Doordat groepen faraomieren lastig te bestrijden zijn en een voorkeur hebben voor vlees(producten) welke snel aantasten, veroorzaken zij snel ernstige overlast.

Wanneer vliegen mieren uit?
De Nederlandse mierensoorten beginnen met uitvliegen in april tot oktober. De uitvliegmaanden zijn afhankelijk van de soort. De 'huwelijksvlucht' van de mier vindt meestal plaats een paar droge dagen na een hevige regenbui.

De paartijd van mieren
Mieren zijn kruipende insecten. Wanneer de paartijd op komst is vliegen de jonge koninginnen uit. Wanneer ze uitvliegen zullen ze zich ongeveer op een hoogte van een meter laten meedrijven door de wind. Het nieuwe nest zal daardoor niet te dicht bij het oude nest ontstaan.

De paring van de mier
De paring zal op een warme dag in de open lucht plaatsvinden. Op dat moment zijn er veel mieren in de lucht. De mieren laten een geurspoor na om elkaar naar een gemeenschappelijke paarplaats te lokken. De koningin kiest dan haar partner. Dat zal het mannetje zijn dat het hoogst en snelst kan vliegen. Na de paring bijt het vrouwtje haar vleugels af en zoekt dan een geschikte plaats om een nieuw volk te stichten.

Wat moet ik doen tegen vliegende mieren?

Wanneer je last hebt van mieren die vliegen is de kans groot dat het mierennest in de buurt is. Zit het in de spouw of bijvoorbeeld plafond dan is het lastig te bestrijden. Mieren die vliegen zijn niet te voorkomen. Je kunt een insectenverdelger langs laten komen. Hij zal dan kijken of er een mierennest in de buurt is die voor de overlast zorgt. Mierennesten kan hij verdelgen. Zonder koningin verdwijnen de mieren na enkele maanden vanzelf. Daarna zal je ook geen last meer hebben van vliegende mieren.